Castello Conti, een geweldige ontdekking


In het noorden van Piemonte, provincie Novara,in het plaatsje Maggiora vind je Castello Conti. Een kasteel en tevens wijnmakerij gebouwd door Ermanno Conti. Hij maakte de hoogstaande Boca wijn, die daar al eeuwen naar oude traditie wordt gemaakt (de Romeinen hadden deze wijn al hoog in het vaandel). Jarenlang uit de mode, maar hij hield vol. Bijzonder door de druif nebbiolo waar hij 70-90% uit bestaat maar ook door de unieke grond van vulkanische steen die daar op enkele plekken voorkomt. Hierdoor heeft de wijn een hoge zuurgraad en mineraliteit wat een bijzondere frisheid aan de dag legt. De tannines daarentegen zijn opvallend zacht. Miljoenen jaren geleden vond er hier een implosie plaats van een vulkaan die daardoor kantelde (de ‘supervulcano’). Zodoende is deze grond aan de oppervlakte gekomen.

Na de geboorte van zijn derde dochter Elena, dacht hij geen opvolger te hebben om de traditie voort te zetten. Echter, in 2006 hebben zijn drie dochters gezamenlijk het bedrijf overgenomen. Elena, verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen werkte voorheen in de kunstwereld en ontdekte de parallellen tussen het proces van het creëren van een kunstwerk en het maken van een goede wijn.

Kunst is hier nauw verweven met de wijn. Elke fles heeft een etiket gemaakt door een andere artiest. De wijnen worden allemaal volkomen vrij van chemische bestrijdingsmiddelen gemaakt, zoals ‘vader dat ook deed’. Wat echter nieuw is zijn de vele wijnen die werden ontwikkeld sinds de overname door de dochters. Inmiddels zijn er acht bijzondere wijnen! Waarvan ik er drie heb uitgekozen om in het Vinologi-assortiment te verrijken. En daar ben ik heel erg trots op!

Trivium: De nacht voor ons bezoek aan dit wijndomein droomde ik dat iemand mij twee handen vol met hazelnoten gaf. En bij het vertrek kreeg ik van deze inspirerende familie warempel een grote zak mee!

Maggorina wijnbouw.

Maggiorina is een traditionele manier om wijn te verbouwen in Alto Piemonte. Drie dicht bij elkaar geplante wijnstokken met acht kastanje-houten palen er rond omheen. Via draden worden de loten naar de palen geleid.  Leuk detail: Architect Antonelli (van de beroemde Mole Antonelliana in Turijn) heeft meegewerkt aan de constructie waardoor deze een grote lading druiven kon dragen.

In de maggiorina- wijngaard worden veel soorten druiven door elkaar aangeplant en tegelijk tot wijn gemaakt. In de Origini wijn zijn de volgende variëteiten (allen autochtone druiven) terug te vinden: Nebbiolo, Uva Rara (plaatselijke benaming van Bonarda), Vespolina, Croatina, Slarina, Dolcetto en Freisa. Ook witte druiven  (Malvasia di Boca, Erbaluce) zijn er te vinden en werden in de blend verwerkt maar sinds 2 jaar maakt Castello Conti deze samen tot een witte wijn.