Een eigen DOC voor de Gamba di Pernice!

De rode, kruidige wijn met de mooie naam in het Vinologi- assortiment heeft een eigen kwaliteitslabel gekregen: Calosso DOC!
Eén van de kleinste in Italië met minder dan 10 hectare aangeplante wijnstokken. Slechts 7 wijnmakers maken hier deel vanuit….

De wijn moet voor 90% bestaan uit de druif Gamba Rossa óf de Gamba di Pernice en kan alleen worden geproduceerd in de gemeenten Calosso, Costigliole d’Asti en Castagnole delle Lanze.

Veder moet de wijn die tot het DOC Calosso wil behoren naast bovenstaande eisen minstens 20 maanden na de pluk rijpen zonder in aanraking te zijn met houten vaten.

Bussi Piero laat de wijn rijpen in roestvrijstalen of cementen tanks met daarna nog 6 tot 8 maanden op de fles. Zo blijven de karakteristieke aroma’s van deze druif mooi intact zonder verstoring van hout-smaken. Een jaar langere rijping dan deze wijn eerder kreeg. Dus een upgrade in naam en smaak!

De naam Gamba di Pernice wat ‘poot van de patrijs’ betekend, komt van het steeltje van de tros druiven die rood kleurt tijdens het rijpingsproces, net zo rood als de poot van de, jawel… (In tegenstelling tot de klassieke Nebbiolo, Barbera en Dolcetto waar het groen blijft).

De druif rijpt heel laat, gemiddeld 10 dagen zelfs ná de Nebbiolo, aan het eind van oktober en heeft een knapperige schil die de typische peperige tonen geeft aan deze wijn. Meer dan 13,5 % Alcohol krijgt deze wijn niet, wat het een makkelijk drinkbare wijn maakt. De tannine wordt door de langere rijping mooi afgerond.

Bussi Piero behoort tot de pioniers die dit autochtone druivenras herontdekte in de jaren ‘90 en geloofden in de potentie van deze druif. Per jaar brengen zij slechts 5000 flessen op de markt wat dit tot een extra exclusieve wijn maakt!

Nog een weetje over de naam van de DOC: De aanvraag voor de naam ‘Gamba di Pernice’ als DOC werd afgewezen omdat het zou lijken op ‘Occhi di Pernice’. Een naam gerelateerd aan een heel ander soort wijn. Zodoende heeft het de naam van de stad gekregen waar de druif oorspronkelijk vandaan komt. De naam van de wijn ‘Gamba di Pernice’ wordt wel gehandhaafd.

Bestel ‘m snel voordat ie weer op is 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.