WIJNINKOPEN HERFST 2018

SULLA STRADA……..

  Aankomst in Monferrato, omgeving Roatto. Prachtige omgeving met veel bossen en…

… hazelnoten!

Mijn eerste halte is de idyllisch gelegen biologische wijnboerderij en B&B Crotin 1897. Een moeder en drie zonen, waarvan één de wijnboer, één de wijnmaker en één de kok is. Perfecte combi wat mij betreft! — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

Na mijn installatie in een heel gezellige kamer mét uitzicht legt Federico, de wijnboer me uit waarom er zo weinig wijngaarden te zien zijn: — metAgriturismo & Cantina Crotin 1897.

Voor de oorlog stond het vol met wijngaarden, maar ná de oorlog trokken veel mensen naar Turijn voor werk in de fabrieken en de wijngaarden veranderden weer in bos. Omdat een wijngaard aanleggen en rendabel maken een zeer kostbare en tijdrovende klus is kozen veel mensen voor hazelnoten. Nu worden er langzaam maar zeker weer meer wijngaarden aangelegd. — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

Federico nam me mee naar hun wijngaarden die verspreid in de directe omgeving liggen. — metAgriturismo & Cantina Crotin 1897.

Crotin 1897verbouwd de volgende druivenrassen: Barbera, Freisa, Bussanello, Nebbiolo, Grignolino, Pinot Noir. — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

Barbera

De Freisa druif. Zusje van de Nebbiolo. Vaak gebruikt om (vaak zoetere) blends meer body te geven maar zeker een druif die stevig op zichzelf kan staan! — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

En dan nu een verrassing: BUSSANELLO. Sinds 1900 een kruising tussen Riesling en Furmint, een oud Hongaars ras. Sindsdien alleen in Piemonte te vinden en van de ondergang gered door de universiteit van Turijn die veel onderzoek doet naar autochtone druivenrassen. — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897

En omdat Federico toevállig verbonden is aan die universiteit heeft hij de wijnstok meegnomen en aangeplant… Hij is de énige wijnboer die dit druivenras verbouwd…… — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

………en Vinologi is de énige….. — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

die deze unieke en bijzondere wijn in Nederland verkoopt! Komt dat proeven!!! (28 okt, 3,7,11 nov) — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

En toen was het tijd voor een piccola degustazione.— met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.Fossielen uit de wijngaarden. Lang, láng geleden was het daar namelijk zee, net als het Roero gebied. Het geeft de wijnen een lichter en mineraliger karakter dan het gebied onder rivier de Tanaro (Barolo, Barbaresco) — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

Intensieve klus  En ik neem voor jullie mee… Freisa, Bussanello en Grignolino! — met Agriturismo & Cantina Crotin 1897.

Een rommelige foto na al dat proeven, informatie verwerken en natuurlijk ook nog een reisje van te voren… Het eten verdient meer, véél meer! Ik werd er gewoon ontroerd van, zo lekker Ik herkende alleen boter en truffel in dit gerecht en vroeg wat er nog meer in zat. Maar dat was alles. Wel een boter van die boer in de bergen….slowfood op z’n best! alleen voor het eten zou ik al terug gaan!! — metAgriturismo & Cantina Crotin 1897.

Een verfrissende ochtend wandeling in mijn geliefde mist. Heerlijk!

En weer hazelnootjes…

Op naar Bra! De heuvels worden glooiender en de bossen en hazelnoten maken plaats voor meer wijngaarden. Je zou denken dat ze wat aan de wegen zouden doen met al dat geld wat ze van de dure tolwegen hier vragen…:D Mooie kiekjes onderweg.

(met gevaar voor eigen leven om langs de kant van de weg foto’s te nemen)

Kasteeltje….

En toen was het tijd voor een wespensteek met daarop een allergische reactie zodat mijn voet 3 keer zo groot werd als op deze foto!

Het was een bijzondere binnenkomer bij de B&B waar ik in Bra aankwam, alwaar mijn voet en ik een warm welkom kregen met goede verzorging! En Maria bescherming bood boven mijn bed. 

LOCAL. in Bra. Bar, restaurant en winkel, deel van de Gerenomeerdere Pollenzo Food Lab – UNISG – University of Gastronomic Sciences. — met Local – Bra.

Hun visie in plaatjes. — met Local – Bra.

Heerlijke stuzzichini met een natuurwijn van de Moscatodruif waar geheel geen zoetje in te bespeuren was. Bijzonder én lekker! Daarna nog een natuurwijn van Sauvignon Blanc waar ik ook nergens iets van de typische kenmerken van deze druif kon ontdekken. Maar eveneens, een hele lekkere wijn! — met Local – Bra.

Bra heeft het historische centrum bovenop de berg liggen. — met Bra (Italië).

Hong Li, mijn buurvrouw in de B&B en een geweldig leuke vrouw die vanuit China hier naar toe is gekomen om op het pollenzo Food-Lab te studeren, leidde me rond. — met Bra (Italië).

Op sommige plekken kun je mooi naar beneden kijken — met Bra (Italië).

Ergens verscholen een gezellige studentenkroeg

Een bijzondere en interessante ontmoeting!

Op naar Alba waar deze periode jaarlijks in het teken staat van de (witte) truffel. Een grote markt met regionale (top!) producten is daar een onderdeel van. Dit is de enige foto die ik, al strompelend (voetje..) heb gemaakt. Het is zeer de moeite waard om eens mee te maken! — met Alba (Italië).

Noodgedwongen een vroege lunch dan maar  Bij toeval deze moie plek ontdekt:’Cichin’ .Eén van mijn favoriete Piemonte-gerechten: Battuta di fassona. Soort tartaar van het Piemontese Fassone rund. Samen met een lekker Favorita-wijntje een perfecte match!

Via Ilenia Colucci, een geweldige ambitieuze vrouw die mij wegwijs heeft gemaakt in het Piemontese wijnlandschap kwam ik terecht bij ‘Wine experience’ een nieuwe associatie van wijnboeren in Alba om hun wijn beter op de markt te brengen. — met Ilenia Colucci en Elisa Vrl.

Elisa Varaldo stond me te woord en liet een paar wijnen proeven, waaronder een Ruchè, een autochtone druif waar ik zeker ook eens wat van mee wil nemen… Het was een héél gezellige middag totdat ik toch echt op stap moest naar mijn laatste bestemming alvorens op huis aan te gaan. Na de steden en de energievretende ontsteking in mijn voet had ik zin in natuur en rust. — met Elisa Vrl enIlenia Colucci.

Op naar Sopra Ticino, vlak onder het Lago Maggiore. Bij aankomst in het donker rook ik de bomen en hoorde de rivier en werd met briefjes naar de ingang van de B&B geleid door de gastheer die niet aanwezig was ( hij was op sommelier-cursus ). Een hartverwarmend welkom! — met Il Fiume Azzurro B&B.

Met de geweldige Ruchè (waar ik maar een fles van had meegenomen), ‘Toma di Bra’ (kaas) en grissini was de avond compleet. En wijn uit een kopje is soms ook heel prima! — met Il Fiume Azzurro B&B.

En in de ochtend was dit mijn uitzicht! — met Il Fiume Azzurro B&B.

Prachtig wandelen langs deze rivier, die uitkomt in Lago Maggiore. Aan deze kant is het Piemonte en vanaf het midden van de rivier en de overkant is het Lombardije. — met Il Fiume Azzurro B&B.

En omdat de wijn kruipt waar het niet gaan kan bezoek ik in de middag toch een wijnmaker in Alto Piemonte: Enrico Crola. Hij werkt heel hard aan een grotere bekendheid en erkenning voor deze wijnstreek. De wijn in het glas is een superstrakke methodo classico (gemaakt op de manier zoals Champagne) van Nebbiolo met een heeeeele lange afdronk. Klasse! — met Azienda Vitivinicola Enrico Crola.

De temperatuur is hier 5-6graden kouder dan in Langhe. De wijngaarden zijn omgeven door bomen om ze tegen de kou en vorst te beschermen. Nebbiolo is hier de belangrijkste druif, maar ook Vespolina en Uva Rara (een plaatselijke Bonarda) worden verbouwd. — met Azienda Vitivinicola Enrico Crola.

Een uitstapje naar het Lago Maggiore om te eten…

….en de volgende dag met de (loeistraffe) koffie uit dit bijzondere koffieprutteltje veilig thuis gekomen! — met Il Fiume Azzurro B&B.