Canavese is een streek in het noordwesten van Piemonte, tegen de Alpen aan, met als grootste stad
Ivrea. Dit gebied kent eigenlijk veel uitgestrekte vlaktes, maar heeft ook heuvelachtige gebieden die
geschikt zijn voor de wijnbouw. Om de stad Ivrea heen, heeft zich in de ijstijd vanuit Aosta de Serra
d’Ivrea gevormd doordat gletsjers bij het schuiven grond met zich meebrachten die zich op die
manier ophoopte. Met zijn 30 kilometer lange hoefijzer vorm is het de langste (afgeplatte) morene
heuvelrug van Europa. Deze heuvels zijn de plek waar vooral veel wijngaarden van de Canavese te
vinden zijn. De druiven zijn mooi beschut en de bodem waarop ze groeien bestaat vooral uit zand,
klei en grind.
In deze streek zijn veel Savoie kastelen te vinden die nog steeds de pracht en praal van hun vroegere
heerschappij weergeven. Aan het hof van Savoie was de Canavese Rosso voor een lange tijd de
favoriete wijn, totdat hun aandacht getrokken werd door wijnen uit de Langhe. Dit kwam door Benso
di Cavour, die veel invloed had in de wijnontwikkeling en de Langhe-wijnen onder de aandacht
bracht (zie Langhe). Toch is de Canavese Rosso nog steeds de voornaamste rode wijn uit deze streek
en is het ook niet gek dat het tegenwoordig tot een DOC is gedoopt. Deze wijn wordt gemaakt van
een blend van Nebbiolo (hier Spanna genaamd), Neretta, Barbera en Freisa.
Op het gebied van witte wijn is de Erbaluce bij uitstek dé druif van de Canavese. Van deze druif
worden hoge kwaliteit stille en mousserende wijnen gemaakt en hij komt voor in de Canavese Bianco
DOC, de Erbaluce di Caluso DOC en bovenal in zijn beroemde product: de Passito.
Passito’s zijn delicate dessertwijnen die gemaakt worden met gedroogde druiven. Er zijn
verschillende Passito’s te vinden die op verschillende tijden worden geperst en verschillende jaren
rijpen, maar een speciaal voorbeeld is de Caluso Passito DOCG die heel specifieke eisen heeft. De
druiven mogen in dit geval na de oogst pas vanaf februari worden geperst én de wijn moet dan
minimaal 5 jaar rijpen in eikenhouten vaten. Hij ontwikkelt dan tonen van hazelnoot, vanille, honing,
abrikozen en karamel en wordt hiermee een erg speciale dessertwijn. Het is makkelijk voor te stellen
dat dit een vrij kostbaar product is.