Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor webstatistieken, gebruikerssessies en om zoekmachine vriendelijke slugs te wijzigen. Als u de site verder bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze site. Lees meer Sluiten

Trentino-Alto Adige

De regio Trentino-Alto Adige ligt in het noordoosten van Italië, net onder Oostenrijk en is verdeeld in twee autonome provincies. In de meest zuidelijk gelegen provincie Trentino spreekt men Italiaans, in Alto Adige hoofdzakelijk Duits. Het bergachtige karakter van de streek biedt geen makkelijke basis voor de wijnbouw. Op de eerste plaats staan dan ook de fruit- en de veeteelt, gevolgd door de wijnstok, doorgaans op steile terrassen aangeplant. Toch komen er een aantal opmerkelijke wijnen vandaan. Met name de Spumanti en enkele witte wijnen zijn van zeer goede kwaliteit. Ook worden er enkele rode wijnen van grote klasse gemaakt (Lagrein en Teroldego Rotaliano). De regio telt twee overkoepelende DOC's, de Trentino DOC en de Alto Adige DOC, die ieder weer onderverdeeld zijn in subzones of wijntypes. Daarnaast kent de regio nog 5 andere DOC's en 5 IGT's. Maar liefst driekwart van de totale wijnproductie is geclassificeerd als DOC terwijl het overgrote deel van de wijn wordt geëxporteerd. 

Het grootste wijngaardareaal treft men aan in de provincie van Trentino, 9.000 hectare tegenover zoín 3.800 hectare in de provincie van Bolzano. Hoewel de ligging van de regio en het klimaat den vermoeden dat er vooral veel witte wijnen worden geproduceerd, ligt de nadruk historisch gezien nog altijd op de productie van rode wijnen die maar liefst tweederde van het totaal uitmaken. Veel rode wijnen zijn van de Schiava ofwel Vernatsch gemaakt en zijn licht en fruitig van karakter. Oostenrijk en Duitsland zijn belangrijke afnemers van dit type wijn. De bekendste zijn de St. Magdalener of Santa Maddalena en de Kalterersee of Caldaro, met een eigen DOC, beide afkomstig uit de provincie van Bolzano. 

Andere rode wijnen van de Alto Adige getuigen echter van meer klasse. De Lagrein en de Teroldego, beide genoemd naar de gebruikte druivensoort, zijn stevige rode wijnen met veel structuur die makkelijk langere tijd kunnen ouderen op fles. Zij vormen een goede begeleider van diverse vleesgerechten en gerijpte kazen. De Marzemino, een rode wijn afkomstig uit de regio Trentino, is licht, fris en fruitig van karakter. Onder de DOC Valdadige valt een reeks goede tafelwijnen, die in grote hoeveelheden worden geproduceerd. 

In beide provincies experimenteert men veel met internationale rode druivenrassen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Merlot, waar goede resultaten mee geboekt worden. De groeiende vraag naar fruitige witte wijnen heeft geleid tot een grotere aanplant van de witte internationale druivenrassen, met name van Duitse en Oostenrijkse oorsprong: Sylvaner, Veltliner, Gewürtztraminer en Müller Thurgau, naast de bekendere Sauvignon, Chardonnay en de diverse Pinots. 

Trentino, Italië's nummer 1 op het gebied van de Chardonnay productie, is tevens leider in de productie van uitstekende mousserende wijnen volgens de 'metodo tradizonale', waarvan vele de DOC-classificatie achter hun naam mogen zetten. De stad Trento vormt het 'bruisende' middelpunt van deze productie en heeft zelfs een eigen DOC (DOC Trento) uitsluitend voor de productie van Spumanti van de Chardonnay aangevuld met Pinot nero en/of Pinot bianco en /of Meunier. De wijnen zijn een goede vervanger van Champagne en zeer geschikt bij oesters en andere schelpdieren, maar wordt veelal genuttigd als apèritief.

Met dank aan Rudy Gielen
 

 
Ik ben jonger dan 18 jaar Ik ben ouder dan 18 jaar
Telefoon: 0031 6 22 555 877
Email: info@vinologiwijnen.nl