De anarchist onder de druiven wordt hij wel genoemd, apart als de Piemontezers zelf: de Grignolino. Grignolino betekend klein pitje in het Piemontees dialect, want daar zit deze druif vol mee. Vanwege de bijzondere smaak en de lichte kleur wordt hij minder serieus genomen en komt hij buiten Piemonte niet voor. Hij wordt dus voornamelijk door de mensen in de streek zelf gedronken, maar dat is écht zonde, want sjonge, wat ís-ie lekker! Het is een echte aanrader als je je wilt laten verbazen door een nieuwe smaakbeleving.
De Grignolino is heel fruitig in de neus, met veel aardbei, en de smaak is aards met een beetje tannine. Het is het beste voor deze wijnen om de fles op tijd open maken om er genoeg zuurstof bij te laten komen (of als je het vergeet een tijdje de wijn in het glas walsen). Hij staat erom bekend perfect met salami samen te gaan.
Hij komt voor in Grignolino del Monferrato Casalese DOC, Grignolino d’Asti DOc en Piemonte Grignolino DOC en wordt meestal jong gedronken.
De druif heeft echter meer potentie. Sinds enkele jaren is er een nieuwe Grignolino op de markt, op de manier zoals hij vroeger gemaakt en gedronken werd aan het hof van Savoy. Hij wordt dan enkele jaren gerijpt, waaronder een deel ervan in houten vaten.