Slarina,
Aan het eind van de vorige eeuw begon de universiteit van Turijn zich in te zetten voor het terugbrengen van oude druivenrassen, waaronder de Slarina, die al eeuwen in Piemonte verbouwd werd, maar bijna verdwenen was. Het is een rustiek druivenras met losse trossen, die goed bestand zijn tegen rot en schimmel. Vocht kan op die manier namelijk goed verdampen, wat ze ook erg geschikt maken voor het op zolder drogen tot rozijnen! In de aroma’s kun je kruiden, gedroogd fruit en zoethout tegenkomen.
De Slarina wordt verbouwd in het Noorden, in de regio’s Vercelli en Novara (waar hij al eerder voorkwam dan de Nebbiolo), en komt veelal voor in oude Maggiora-wijngaarden, waar verschillende druivenrassen door elkaar staan aangeplant en de stokken vaak heel oud zijn. Van oudsher werd hij aangeplant en gevinificeerd met de Grignolino, omdat de Slarina vrij zachte tannines heeft die de Grignolino wijnen wat minder stroef maken. Momenteel wordt hij vaak met de Nebbiolo geblend, maar hij kan ook op zichzelf mooie wijnen voortbrengen. maar dat wordt niet zo vaak gedaan.