Colli tortonesi
Gelegen in het meest oostelijke puntje van Piemonte grenst het gebied Colli Tortonesi zowel aan Liguria, Lombardia én Emilia Romangna. Het is een ongerept landschap met veel landbouw, veeteelt én wijngaarden. De belangrijkste stad is hier Tortona, één van de oudste steden van noord-Italië die een belangrijke plaats had op op de handelsroute van Genua naar Asti.
Veel wijnbouw is na de oorlog verdwenen maar sinds de jaren 1960 is dit gebied weer is volle wijnglorie terug aan het komen, met zijn gouden druif ‘Timorasso’ op kop. Deze druif is door de Phylloxera epidemie aan het eind van de 19e eeuw verdwenen uit de gaarden. Maar gelukkig was daar Walter Massa, die in de jaren ’70 van de vorige eeuw in samenwerking met de universiteit van Turijn de wijnstok weer is gaan aanplanten. Inmiddels is het een gewilde druif die steeds meer internationale bekendheid krijgt.
Verder kun je er de volgende druiven vinden. De Barbera (de Barbera’s van de Colli Tortonesi staan hoog aangeschreven!), Dolcetto, Cortese, Timorasso en een klein deel Croatina en Freisa.
Gastronomisch staat dit gebied bekend om zijn kersen, perziken, aardbeien, truffel, acacia (honing), vele soorten vleeswaren en de Montebore kaas, in de bijzondere vorm van een bruidstaart. Hij wordt gemaakt van 70% koe- en 30% schapenmelk.