Van alle prachtige wijnstreken die Piemonte te bieden heeft is de Langhe toch wel veruit de
bekendste. Deze prachtige streek is rijk aan verschillende producten die wereldwijd geliefd zijn,
bestaat uit pittoreske horizonten vol heuvels, wijngaarden en kastelen alom en huisvest bovenal de
belangrijkste DOCG’s van Piemonte: Barolo en Barbaresco. Het is niet voor niets dat de Langhe op de
UNESCO werelderfgoedlijst staat!
De Langhe ligt ten zuiden van de stad Alba (die tevens gezien wordt als de ‘hoofdstad’ van deze
streek) en in de provincies Cuneo en Asti. Het is onder te verdelen in Bassa Langa (bassa betekent
laag) in het noorden en Alta Langa (alta is hoog) in het zuiden. Van de twee delen is Bassa Langa,
gelegen tussen de rivieren Tanaro en Bormida, het voornaamste wijngebied. Zo vind je er
bijvoorbeeld de belangrijkste wijndorpen Barolo en Barbaresco. Het uitzicht over dit gebied heeft als
typisch kenmerk dat alle dorpjes vaak op de toppen van de heuvels gebouwd zijn, met daartussen de
diepe dalen die volgebouwd zijn met wijngaarden. Het is door de jaren heen dus wel gebleken dat dit
gebied erg geschikt is voor zijn wijnbouw!
Belangrijk in de wijnbouw van Italië zijn onder andere de volgende DOC- en DOCG-wijnen die in de
Langhe geproduceerd worden: Arneis, Barbera d’Alba, Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba en
Dolcetto di Dogliani. Daarnaast staat deze streek bekend om zijn witte truffel, eekhoorntjesbrood,
hazelnoten en kazen en er worden ook veel appels, abrikozen en perziken geteeld. Elke week zijn al
deze lokale producten te vinden op de gezellige markt in Alba en in oktober staat tijdens La Fiera del
Tartufo de truffel in het middelpunt.
Cruciaal in de wijnontwikkeling van de Langhe was Camillo Benso di Cavour. Hij was een zeer
invloedrijk staatsman die onder andere voor de eenwording van Italië heeft gezorgt. Piemonte bleef
op het gebied van wijnbouw door de vele machtswisselingen en veldslagen door de eeuwen heen
nogal achter op Frankrijk, maar door Benso di Cavour’s inzet op het gebied van wijnontwikkeling was
Piemonte in de gelegenheid de kwaliteit te verbeteren. Hij heeft met name veel betekent voor de
Barolo, waarvoor hij de Franse oenoloog Oudart liet komen om dit te bewerkstelligen. En dat is goed
gelukt!