Na de Langhe is Roero het bekendste wijngebied van Piemonte. Deze heuvelachtige streek bevindt
zich in de noordoostelijke hoek van de provincie Cuneo, ten noorden van de stad Alba en de rivier de
Tanaro. Roero staat bekend om zijn wijn- en fruitproductie, en dan vooral de perziken, de aardbeien
en de lokale Madernassa-Peer die aan het eind van de 18 e eeuw in Vezza d’Alba ontstond. In Vezza
d’Alba bevinden zich overigens ook de cru-wijngaarden van de Valmaggiore wijnen.
Doordat Roero veel zandgronden bevat, leveren de producties in deze streek lichtere wijnen op dan
in andere gebieden. De wijnen bevatten veel mineraliteit en zachte tannines, waardoor ze snel
drinkbaar zijn en een mooi, fris karakter houden. Deze karaktereigenschappen zijn dan ook
kenmerkend voor de 2 DOCG’s uit deze streek: de Roero Arneis DOCG, van de witte Arneis-druif, en
de Roero DOCG die voor minimaal 95% uit Nebbiolo moet bestaan. Van oudsher voegde men er 5%
Arneis aan toe om de wijn wat zachter te maken, vandaar dat de regel die laatste 5% vrijheid toelaat,
maar tegenwoordig wordt hij in bijna elk geval volledig van Nebbiolo gemaakt. Bekend is ook de
‘Birbet’, een zoete mousserende (deels gefermenteerd), dessertwijn van de Brachetto-druif.
Niet onbelangrijk voor de Roero is de plaats Bra, waar de internationale Slowfood-beweging is
ontstaan. Deze beweging focust zich op verantwoorde manieren van voedselproductie en -bewerking
en zet zich in om het belang van streekproducten onder de aandacht te brengen. Onderdeel hiervan
is ook dat er met veel zorg en geduld voedsel wordt bereid en gegeten, als tegenhanger van fastfood
dus.
Daarnaast staat Roero bekend om zijn rocche – zandrotsen die door wind en water uitgesleten zijn,
waardoor er diepe kloven omheen zijn ontstaan. Het is een feest om boven zo een kloof te staan en
de vogels te horen en het uitzicht is werkelijk formidabel.