Abrikozentaartje (Crostata alla confettura di albicocche)
400 gr bloem, 175 gr suiker, Snuf zout, Rasp van een halve citroenschil, 200 gr koude boter in stukjes, 2 eitjes, 200 gr abrikozenjam, 1 eidooier
Meng bloem, suiker, zout en citroenschil. Voeg de boter toe en wrijf dit met koele vingers door het meelmengsel. Doe de eitjes erbij en kneed tot een samenhangend deeg. Of doe alles in een keukenmachine en mix tot alles goed gemengd is. Maak er een bol van en laat afgedekt(of in folie verpakt) een uurtje rusten in de ijskast.
Vet een ronde bakvorm met een diameter van 22-24 cm in en bekleed met bakpapier.
Bestuif het aanrechtblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van 7 mm dik. Het deeg evt met wat bloem bestrooien tussendoor zodat het niet aan de roller blijft plakken. Bekleed de bakvorm ermee, snijd de randen bij en schep de abrikozenjam erin. Strijk tot een gelijkmatige laag. Vorm van de rest van het deeg weer een bol en rol uit. Snijd nu repen van 1 cm breed en min 24 cm lang en leg ze in ruitvorm over het taartje. Snijd de uitstekende stukken bij. De eidooier opkloppen en met een kwastje de reepjes insmeren.
Bak de crostata in 50 minuten in de oven gaar.
Buon apetito!