Gepubliceerd door Lonneke ten Hooven
Lonneke ten Hooven op 14 augustus 2025
Ingrediënten:
2 rode of gele paprika''s
2 tomaten
4 ansjovis filet
2 tenen knoflook
Scheut olijfolie
Paar flinters boter
Peper/zout
Snijd de paprika's door de helft en leg ze op een bakplaat. Snijdt de tomaten in stukjes, de knoflook in schijfjes en stop dit allemaal samen met de ansjovis in de helften. Giet er wat olijfolie overheen en de schilfers boter. Afmaken met wat peper en zout, rooster een half uurtje in een oven van 200°C.
Haal het eruit, laat even afkoelen en hak alles grof. breng evt op smaak met een drupje citroensap, peper en zout.
Serveer op crostini of in een bakje om ieder zelf op een broodje te laten doen.
Wijnadvies: Barbera d’Asti DOCG
Ook in vegetarische en veganistische variant
Wijntip: Roero Arneis DOCG
Je kunt ook een andere droge witte wijn nemen, maar deze matcht perfect bij dit gerecht! De salie is ook in het aroma van deze wijn te herkennen en de hazelnoten versterken het filmende element (de ‘vettigheid’) van de wijn.
Wijntip: Grignolino
Erg lekker en leuk in bakblik, vegetarisch gerecht.
Wijnadvies: Langhe Rosato
3 kleuren paprika’s met een heerlijke tonijn "salsa".
Wijnadvies: Vino Chinato
Deze kruidige likeurachtige wijn is een geweldig huwelijk met de volle chocoladesmaak van dit gerecht. Sinaasappel is in beide producten terug te vinden.
Wijntip: Birbet , Moscato
Heerlijke koekjes in de vorm van hartjes met gebrande hazelnoten!
Wijntip: Vino Chinato, altijd lekker met chocola!
Baci di dama ongeveer 20 stuks.
‘Dames kusjes’ heten natuurlijk zo omdat ze lijken op lippen die elkaar raken in een kus.
Wijnadvies: Roero DOCG 2017 of een andere Nebbiolo.
1 kilo runderlappen, ½ tot ¾ liter nebbiolo wijn, 300 ml runderbouillon, zelf getrokken of van blokje naar keuze, 1 ui, 1 winterwortel, 2 stengels bleekselderij, 1 teen knoflook, 1 laurierblad, 4 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 2 takjes verse tijm, Circa 40 gram boter, Bloem, Zout/peper, Platte peterselie
Wijnadvies:Dolcetto d'Alba
25 gram ansjovis uit potje of blikje, zonder de olie, 1 teentje knoflook ( grofgehakt,1 minuut gefruit in een beetje olijfolie), ½ bos platte peterselie, Scheutje witte wijnazijn, Scheut olijfolie, Eventueel wat broodkruim om de smaak wat zachter te maken.
Wijnadvies: Birbet, Suris
400 gr bloem, 175 gr suiker, Snuf zout, Rasp van een halve citroenschil, 200 gr koude boter in stukjes, 2 eitjes, 200 gr abrikozenjam, 1 eidooier